Hořkosladké zahájení sezony starších minižákyň U13

Hořkosladké zahájení sezony starších minižákyň U13

Kategorie: Články | 2023 | U13

Děvčata kategorie U13 zahájila sezónu v neděli 8. 10. kdy na vlastní palubovce přivítala tradičního rivala OSK Olomouc. Pozitivum oproti přípravnému turnaji v Ostravě bylo, že tým byl téměř v plné síle. Bohužel se v týmu střídaly nemoci, které limitovaly větší tréninkovou připravenost.

Taktika byla pro zápas jasná vlétnout na soupeře a nenechat mu ani centimetr prostoru s neustálým tlakem nutit soupeře k chybám, což se nám od úvodního hvizdu dařilo. Bohužel koncovka našich hráček byla tragická. Malou omluvou velmi špatného zakončení byly vyměněné nové desky za koši. Téměř všechny domácí hráčky si stěžovaly na jiné odrazy než byly zvyklé. Z důvodu této střelecké nemohoucnosti skončila první čtvrtina 9:16 pro OSK Olomouc.

Do druhé čtvrtiny jsme šli se stejnou taktikou, s důrazem na lepší a kvalitnější zakončení. Bohužel nám taktický záměr ovlivnilo brzké zranění kapitánky Elišky Dudkové z první minuty. Tímto se nám vytratila mezihra a souhra s Aďou Károvou, která vždy přinášela ovoce. Bohužel nikdo další nebyl schopný doplnit Áďu v kombinaci a zakončení. Holky dřely běhaly, ale bohužel bez míče. Pozitivní byl pouze výsledek druhé čtvrtiny, že jsme ji dokázali vyhrát 8:7 a zaokrouhlily poločasový výsledek na nepěkných 17:23 v náš neprospěch.

Po poločasovém přátelském rozboru v kabině, se na hřiště vrátil naprosto jiný tým vedený Elen Královou, která zavelela k demolici OSK Olomouc neúnavným pohybem po celém hřišti, který nebyl nikdo schopný z OSK akceptovat. Ihned v první minutě jsme dokázali dát 3 koše a donutit trenérku hostí k oddechovému času, který nám vlil další sílu a jen nás utvrdil, že se nás soupeř bojí. Po zbytek čtvrtiny byl na hřišti jen jeden tým a čtvrtinu jsme dominantně ovládli 21:2. Kaňkou nad touto skvělou čtvrtinou bylo zranění Terky Přichystalové a bylo jasné, že do dalších bojů již nezasáhne.

Do posledního dějství jsme nastupovali za stavu 38:25, které nám dávalo pocit bezpečí a sebevědomí zápas dotáhnout do vítězného konce. Čtvrtina byla daleko vyrovnanější, ale opět v naší režii dirigovaným profesorským výkonem Adi Kárové, která neúnavně bušila do obrany soupeře. Pozitivum na této čtvrtině byl první koš v životě Terky Linhartové a zapracování nové hráčky do týmu. Výsledek posledního dějství 14:8 jen podtrhl náš zlepšený výkon ve všech řadách s celkovým výsledkem 52:33 v náš prospěch.

Body: 16 Králová, 10 Kárová, 6 Přichystalová T., 4 Nejezchlebová, Langrová, 3, Přichystalová K., 2 Linhartová, Kučová, Činčarová, Nejedlá, 1 Kaplová, 0 Dudková, Hetflajšová, Ševčíková.

Do druhého zápasu jsme vstupovali s velkým respektem a očekáváním, jak naše hra bude ovlivněna zraněními Terky Přichystalové a Elišky Dudková, které jsou rozehrávačky a hnacími motory v obou pětkách. Tuto situaci nám usnadnila hostující trenérka, která přeskupila řady OSK Olomouc a plnou sílu přesunula do druhé pětky.

Pro nás to znamenalo jediné, nasázet co nejvíce košů v první a třetí čtvrtině. Jen byla otázka, jak se holky poperou s absencí Terky Přichystalové, která vždy dává hře rytmus a směr. Obavy se naštěstí staly lichými a naši rozjetou první pětkou ve složení Kaplová, Langrová, Ševčíková, Přichystalová K. a s nezastavitelnou Královou povedlo. Holky doplnila z lavičky Sofča Kunertová, která dokázala udržet nastavenou vysokou laťku. Každá z těchto lichých čtvrtin vypadala stejně, urputná obrana Olomouce v prvních 4 minutách s následným rapidním poklesem sil a otevření cest našim hráčkám do zakončení. Výsledek první čtvrtiny 16:4, výsledek třetí čtvrtiny 18:1.

Pro druhou a čtvrtou čtvrtinu znamenalo, že soupeř  bude disponovat opravdu extrémní silou, kterou bude těžké zastavit při absenci rozehrávačky a obranářky  Elišky Dudkové. Sestavou jsme nemíchali a jen ji doplnili o Barču Hetflajšovou, která na sebe musela vzít rozehrávku a obranu. Sestava Kárová, Hetflajšová, Kučová, Nejedlá, Nejezchlebová měla být zárukou zkušenosti a kombinační hry. Bohužel se nám tento tah vůbec nepovedl a Aďa Kárová byla téměř sama do ofenzivy, vůbec nám nefungovala nahrávka s náběhem. Naštěstí jsme v obraně dokázali eliminovat první 4 minuty, kde jsme obdrželi pár košů, ale už i soupeř rezignoval na obrat, tak se konec neslaně nemastně dohrál. Pozitivem této pětky byla dobrá hra Baru Hetflajšové, která předvedla rychlost a velice kvalitní obranu s fotbalovými prvky. Výsledek druhé čtvrtiny 8:11 a závěrečná čtvrtina 1:10. Celkový výsledek 43:26.

Celkově jsme dvojzápas strategicky zvládli, potvrdili si, že basket hrát umíme a když se jedněm nedaří, tak je druzí podpoří a pomůžou. To je hlavní ukazatel, že tým funguje. Bohužel jsme v tomto zápase ztratili tři hráče Emču, Elišku a Terku P., což nám značně komplikuje následný zápas v Havířově 21.10., ale stejně se na něj těšíme!

Body: 12 Králová, 9 Kárová, 8 Přichystalová, 6 Kaplová, 4 Langrová, 2 Ševčíková, Kunertová, 0, Hetflajšová, Nejezchlebová, Linhartová, Kučová, Činčarová, Nejedlá.

Trenéři: Martin Ševčík, Petr Dudek