Kadetky U17 otevírají sezónu vysokou prohrou ve Frýdku-Místku

Kadetky U17 otevírají sezónu vysokou prohrou ve Frýdku-Místku

Kategorie: Články | 2023 | U17

Z mohelnických starších žákyň U15 se z basketbalového pohledu mávnutím kouzelného proutku přes prázdniny staly kadetky U17, což je pro většinu z nich poměrně významný skok. V našem případě většina stále ještě čtrnáctiletých děvčat tak bude v této sezóně nastupovat proti o dva roky starším hráčkám, a co si budeme povídat, to je sakramentský rozdíl. První soutěžní zápas byl spíš takovým poprázdninovým testem, co od sezóny asi tak čekat. Část hráček sice absolvovala individuální tréninky v rámci mohelnického basket kempu, potažmo soustředění v případě holek hostujících v olomouckém OSK, většina však prázdniny strávila mimobasketově. Po čtyřech společných trénincích jsme proto neměli přehnaná očekávání na nějaký suprový výsledek. Realita na hřišti pak byla ještě o krapítek horší.

K samotnému zápasu…

První zápas sezóny a hned tři omluvenky. Ať je to, jak je to, tohle vás poznamená. Nás bylo osm, holek z Frýdku jedenáct. V poslední čtvrtce už jsme tahali nohy, Šafina se (vinou zmatečného zápisu u stolku) vyfaulovala, Helča měla pět faulů na spadnutí. Zkrátka neměli jsme na to, konkurovat početní přesile.

Frýdek (a samozřejmě také Místek) na nás od prvních sekund vlétl jako velká voda. Často jsme měli obrovské problémy jenom vyhodit po obdrženém koši míč do hry. Schovávali jsme se. Než jsme si uvědomili, že už nejsou prázdniny, ale že je šestnáctého září a běháme po palubovce, houkla za stavu 30:7 pro domácí první siréna a de-facto bylo po zápase.

Otočit poločasové skóre 63:18 bylo nereálné. Ano, občas se i takový husarský kousek povede, ale ten den to nebyl ten DEN. Stanovili jsme si tedy dílčí cíle jako vyhrát čtvrtinu, zahrát nějakou povedenou akci, vstup do hry, anebo zkusit zahrát to, co si řekneme při timeoutu. Prostě něco, od čeho se odpíchneme a budeme moct stavět v dalším tréninku potažmo zápase.

Z tohoto pohledu byla z naší strany nejpovedenější třetí čtvrtina (27:19), kdy jsme se soupeřkami jakž takž drželi krok a byli alespoň trochu konkurenceschopní. Na víc (a to se fanouškům moc omlouváme) jsme se bohužel nezmohli. Z pohledu bodů se zápas, jestli se to tak dá říct, nejvíce povedl Helče, která do zápasu nastoupila se speciální úpravou dresu (ještě že má šikovnou babičku švadlenku) a která lítala po palubovce s energií blesku a byla všude. Kdyby tak ještě půjčila míč někomu jinému, ať má soupeř starosti víc než jen s jednou hráčkou ... na tom budeme muset ještě zapracovat ;-).

Za čtrnáct dní v sobotu 30. 9. totiž přivítáme na domácí palubovce baskeťačky ze Vsetína, a to už bychom chtěli urvat výhru my.

BK Frýdek-Místek – BK Mohelnice 111:48 (30:7; 63:18; 90:37)

Body v zápase: Gürbüz Helena 25, Lávičková Adéla 11, Rudolfová Taťána 6, Jořenková Eliška 2, Monika Šípková 2, Veselá Karolína 2, Šafářová Anna a Macháčková Barbora bez bodu.

Šestky celkem (11/22; 50 %): Gürbüz 5/6, Lávičková 2/6, Rudolfová 2/6, Šípková 2/4.

Trojky (celkem 1): Lávičková 1.

Trenér: Jan Macháček