Kluci U13 - Bojovný výkon na Zlín nestačil

Kluci U13 - Bojovný výkon na Zlín nestačil

Kategorie: Články | 2023 | U13

Po zápase v Olomouci nás v krátkém sledu čekal další soupeř z TOP 3, a to Zlín, který jsme tentokrát přivítali na domácí palubovce. V Olomouci jsme nebyli úplně spokojeni s herním nasazením našich hráčů a tak jsme chtěli opět v roli "outsidera" předvést výrazně bojovnější výkon.

Co se týče bojovnosti, tak posun tu znát byl. Kluci a také opět "3 holky na výpomoc" se snažili podat výkony na úrovni svých individuálních schopností a výkonnosti. Hráči Zlína byli ovšem většinou minimálně o level výše, a to nejen fyzickými parametry (zejména výškou), ale také herními schopnostmi.

V minulém článku byla zmiňována dynamika a jednoduchost v zakončení, která nám velmi často chybí. Tyto věci se snažíme "vtloukat" do kluků na posledních trénincích, zatím ovšem s ne příliš velkým efektem.

Shodou okolností za nás tentokrát nastoupila poprvé Elena Králová, a od prvních sekund na hřišti převyšovala ostatní naše hráče energičností, rychlostí a dynamikou. Dá se říct, že atributy minule zmiňované u olomouckých hráčů jsme nyní mohli vidět i ve vlastních řadách! A pak že v Mohelnici „nerostou“ :-(.

V dobrém slova smyslu Elen příliš „nepřemýšlela“ zda „jít“ vlevo nebo vpravo, jestli „zamíchat“ před obráncem balonem či "uhnout" do stepbacku. Prostě se naklonila dopředu a s míčem na své silnější straně se doslova "vrhla po hlavě" kolem obránce do dvojtaktu směrem ke koši. A ono to fungovalo!

Pravda, její výška ji jistě v prostoru pod koši pomáhá, ale i směrem, dozadu, kde je výška ne vždy výhodou, bylo její nasazení příkladné. I přesto, že bránila soupeře podobných fyzických parametrů, nebála se mu postavit "čelem" a dokonce se zdálo, že během zápasu přicházela i na to, jakým způsobem ho bránit efektivněji. Elen byla v obou zápasech naším nejlepším střelcem a celkově "nastřílela" 50 % našich bodů.

Bylo určitě přínosem pro kluky hrát v jednom týmu s takovýmto typem hráče. Věřme, že i s upozorněním trenérů její hru dobře sledovali, a že i tato zkušenost jim pomůže zapracovat některé zmiňované atributy do jejich herních návyků. Na trénincích to ale vypadá, že to nějaký "čas" zabere…

Za zmínku stojí také třetí čtvrtina prvního zápasu, která se nám podařila dokonce vyhrát! Sice těsně, ale její skóre 8:7 hovoří o tom, v čem tkvěl klíč k úspěchu. Ano, povedeným výkonem v obraně. V tomto herním období jsme dovolili soupeři „zapsat“ pouze 7 bodů, což je vzhledem k celkovému skóre významný počin.

Tudy by měla vést naše cesta k lepším výsledkům a potažmo i výkonům. Obrana je tou "jednodušší" basketbalovou disciplínou, která ovšem vyžaduje fyzickou odolnost a "zápal" i pro tuto herní činnost. Pokud se nám daří soupeři jeho útočnou aktivitu co nejvíce znepříjemnit a alespoň částečně ji eliminovat, ovlivní to většinou i jeho efektivitu a nám přidá i trochu potřebného sebevědomí nutného pro naše akce na útočné polovině. On se jinak "rozjíždí" útok po zisku či doskoku, než když "sbíráte" jeden míč za druhým pod vlastní obroučkou…

V dalších dvou kolech nás čekají výkonnostně přijatelnější soupeři, takže dynamika, "poctivá agresivní" obrana a "touha po vítězství" přetavená v bojovnost o každý míč by se nám nadmíru hodily. Zkusíme na tom na trénincích zapracovat a uvidíme co budou kluci schopni v těchto zápasech předvést…

Výsledky zápasů: BK Mohelnice – FASTAV Zlín 20:77

Body v zápase: Elena Králová 12b, Ondra Štěpán, Jakub Moťka, Nicol Ranglová, David Zendulka a Mirek Strachota po 2b, Simona Nejedlá, Oskar Vaňák, Tomáš Nosek, Matyáš Vaněk, Jakub Slepička, David Zendulka, Tomáš Fuchs a Vojtěch Slepička bez bodu.

BK Mohelnice – FASTAV Zlín 13:87

Body v zápase: Elena Králová 4b, Ondra Štěpán, Jakub Moťka, Nicol Ranglová a Mirek Strachota po 2b, Tomáš Fuchs 1b, Simona Nejedlá, Oskar Vaňák, Tomáš Nosek, Matyáš Vaněk, Jakub Slepička, David Zendulka a Vojtěch Slepička bez bodu.

Trenéři: Martin Moťka, Zdeněk Slepička