Posezónní turnaj chlapců U12 - MoheMiniba 2023

Posezónní turnaj chlapců U12 - MoheMiniba 2023

Kategorie: Články | 2022 | U12

V neděli 28.5. jsme uspořádali tradiční posezónní turnaj MoheMiniBa, tentokrát pro kategorii chlapců U12. Jelikož jsme se v soutěžních zápasech většinou setkávali se soupeři vyšší výkonnostní úrovně, chtěli jsme pozvat na turnaj družstva, která by mohla mít podobnou herní kvalitu a sehrát tedy mezi sebou pěkná vyrovnaná utkání.

Hned po prvních dvou utkáních bylo příjemným zjištěním, že záměr se podařilo naplnit do „puntíku“. Zpětně viděno jsme hned na začátek viděli dramatické bitvy, nejdříve o třetí a posléze o první místo.

V prvním utkání nastoupil domácí tým proti neznámému soupeři z Ústí nad Orlicí. Oba týmy nastoupily natěšeně a v plném nasazení, takže jsme byli svědky důsledné celoplošné osobní obrany a soupeři si nedali ani „píď“ hrací plochy zadarmo. Toto nasazení se promítlo i do nízkého skóre, kdy po půli svítilo na tabuli „pouze“ 14:11 pro domácí. Hosté z Orlickoústecka se ovšem o poločase „nadechli“ k náporu, nejprve skóre srovnali na 18:18 a to je povzbudilo tak, že šňůrou šesti košů v řadě utekli do trháku o 12 bodů! Zvládnou „mohelničáci“ ještě „zareagovat“? To bylo otázkou pro poslední čtvrtinu utkání. Domácí tým nechtěl „dát kůži lacino“, vložil do zbylého času věškeré úsilí a pěti koši v řadě se přiblížil soupeři na „dohled“. Zajímavým statistickým údajem je, že od tohoto stavu střílel soupeř 8 trestných hodů, proměnil ovšem jen jeden, naopak domácí měli k dispozici trestné hody pouze dva, ale oba proměnili! Tedy proměnil…konkrétně Kuba Valášek. Minutu před koncem se košem ze hry podařilo skóre dokonce překlopit zpět na mohelnickou stranu Vojtovi Slepičkovi a v poslední minutě pečetil výhru pro domácí David Zendulka!

Po této strhující koncovce na ještě „horkou“ palubovku nastoupily týmy BK Šumperk a Basketbal Jeseník. A jako by si řekli, že předvedou divákům ještě dramatičtější podívanou :-) Taktéž oba tyto týmy svedly věru bitvu na „ostří nože“. Pokud jsme se lehce podivovali nízkému skóre u prvního mače, i tady se světelná tabule moc „nezapotila“. V tomto zápase ovšem důsledné obrany vydržely nejen do půle (12:9), ale každý koš měl „cenu zlata“ až do konce. Do konce standartní hrací doby chyběly 4 minuty, když se do nejtěsnějšího vedení 21:20 dostalo jesenické mužstvo. Od této chvíle se ale na obou stranách míč začal doslova odrážet, kutálet a vypadávat z obrouček. Napětí v koncovce tu bylo opět maximální! V poslední minutě dostal BK Šumperk možnost házet 2 trestné hody a teoreticky skóre otočit … první tam spadl … druhý … ne! Remíza? Ano, ale jen na chvilku, o vítězi muselo rozhodnout tříminutové prodloužení. A co myslíte, kolik košů asi padlo? Tušíte správně … o vítězi zápasu a vlastně posléze i turnaje rozhodl jediný „zlatý“ koš v prodloužení. A ten vsítila… hráčka číslo 16… z týmu… chvíle napětí… BK Šumperk!

V druhé turnajové „rundě“ se odehrála taktéž bojovná a vyrovnaná utkání. Domácí BK Mohelnice se pokusila v druhém poločase otočit zápas s pozdějším vítězem turnaje BK Šumperk, když v první minutě posledního dějství stáhla průběžný výsledek na rozdíl jediného bodu, přestože o půli prohrávala už o 13 bodů! Tentokrát, ale na úplný zvrat „nebylo“ a zápas dotáhl BK Šumperk do vítězství o 8 bodů. Podobný zápas sehrál Basketbal Jeseník s Ústím nad Orlicí, který vyhrál o 17 bodů.

Do třetího kola turnaje už hráčům a hráčkám trošku ubývaly síly a obrany už nebyly tak nepropustné. Více sil zbylo opět družstvům ze „severu“, která si připsala tentokrát výraznější vítezství.

Celkově se turnaj velice povedl, utkání se i přes maximální nasazení a bojovnost odehrála v přátelské atmosféře. Bylo k vidění, že se i hráči z rozdílných týmů v pauzách mezi zápasy bavili mezi sebou a dovedli si navzájem i fandit.

Zaslouženou odměnou pro všechny hráče byly diplomy, pro první tři týmy potom i medaile, pohár a dokonce i dort v „basketbalovém“ designu… a hlavně výborné chuti :-).

Vyhlášena byla také nejlepší „pětka“ turnaje, kdy byli z každého týmu vybráni svými trenéry hráči, kteří dle jejich mínění podali v jejich mužstvu nejlepší výkon na turnaji. Domácí trenéři předem hráčům avizovali, že vyberou hráče ne podle vstřelených bodů, ale podle bojovnosti, nasazení, plnění si obranných povinností a celkového přínosu pro „tým“. Za tým BK Mohelnice toto ocenění získal Vojta Slepička.

Turnaj byl pěknou „zápasovou“ tečkou za první soutěžní sezónou. Pokud porovnáme výkony jednotlivců i celého týmu, tak můžeme s určitostí tvrdit, že jsme se posunuli dopředu. Přestože jsme v posledních zápasech trošku postrádali u kluků bojovnost a nasazení, díky nimž jsme nedotáhli některá vyrovnaná utkání do vítězného konce, tak výkony jednotlivců i celého týmu právě na tomto turnaji nám dávají naději a příslib do další sezóny. Naději, že si kluci uvědomí, že to je základ, na kterém pak teprve můžeme stavět další „bonusy“ jako individuální dovednosti, herní kombinace a případně i nějaké taktické prvky. „Naopak“ to prostě nefunguje :-) I proto jsme tyto atributy zvolily jako klíčové pro individuální ocenění na tomto turnaji.

První sezóna je tedy za námi, teď si trošku od basketu odpočiňme a v září s novou energií pojďme pokračovat v cestě za dalšími sportovními zážitky, radostí ze hry a kamarádství!

Celkové pořadí turnaje:

1. BK Šumperk

2. Basketbal Jeseník

3. BK Mohelnice

4. Ústí nad Orlicí

Výsledky jednotlivých zápasů:

BK Mohelnice – Ústí nad Orlicí 34:31

BK Šumperk - Basketbal Jeseník 23:21 (po prodloužení)

BK Mohelnice – BK Šumperk 48:56

Basketbal Jeseník - Ústí nad Orlicí 55:38

BK Mohelnice - Basketbal Jeseník 47:88

BK Šumperk - Ústí nad Orlicí 64:30

Fotky z turnaje viz naše galerie.

Trenéři: Martin Moťka, Zdeněk Slepička