Posezónní turnaj chlapců U13

Posezónní turnaj chlapců U13

Kategorie: Články | 2023 | U13

V neděli 18. 5. jsme uspořádali tradiční posezónní turnaj ze seriálu mládežnických turnajů MoheMiniBa, tentokrát pro kategorii chlapců U13. Jelikož jsme se v soutěžních zápasech většinou setkávali se soupeři vyšší výkonnostní úrovně, chtěli jsme pozvat na turnaj družstva, která by mohla mít podobnou herní kvalitu a sehrát tedy mezi sebou pěkná vyrovnaná utkání.

"Zalovili" jsme tentokrát v trošku vzdálenějších vodách a pozvali tým BC Vysočina Jihlava a BK Snakes Ostrava. Tyto dva pro nás všechny "neokoukané" týmy jsme doplnili o oblíbeného soupeře SK UP BCM Olomouc (výběr B).

Hrála se pěkná a vesměs herně vyrovnaná utkání, takže po sportovně-výkonnostní stránce byl záměr dozajista naplněn. Pojďme se krátce zmínit, jak se vedlo našemu družstvu.

Hned první utkání turnaje jsme svedli s již zmíněným dobře známým výběrem B z Olomouce. Ovšem již během rozcvičky jsme viděli u našich kluků "lehce vystrašené" pohledy i poznámky… "vždyť tamten je z Áčka... a tamten taky!". Bylo tedy třeba je trošku povzbudit v duchu slavných vítězství z české historie … „Soupeřů se nelekejte a na posily nehleďte!“ :-).

Motivace zabrala a kluci, doplnění o 3 holky z naší U13, vběhli na palubovku s příkladným nasazením a bojovností. První čtvrtka skončila shodně, v poločase jsme ale už vedli o 10 bodů, což jsme udrželi i po čtvrtině třetí. Do poslední částí nastoupil ovšem soupeř výrazně odhodlaný zápas otočit! To nás trošku zaskočilo. Zřejmě i s "odpovědností udržet vedení" visící ve vzduchu a doléhající na druhou pětku, se opravdu Olomouci podařilo 10-ti body v řadě dotáhnout na 39:39 :-). Dramatická koncovka, kterou mají diváci rádi je tady, ale kdo bude "skákat radostí" na konci? Konečně náš koš! Dává ho Ondra Štěpán i přes faul, následnou šestku ale neproměňuje … soupeř kontruje a je zase "remíz". Z protiútoku ale skóruje Elen Králová a vedeme o koš! Do závěrečného hvizdu střílí oba týmy ještě po 2 trestných hodech, ale skóre už se nezmění … takže "ke stropu" skáče domácí tým!!!

V našem druhém zápase na nás čekali "bramboráři" z Vysočiny. Kompaktní kombinační družstvo s vyrovnanými hráči. Jak dopadne toto srovnání? První pětka prohrává o 10 bodů, druhé se podaří do poločasu urvat jednobodové vítězství pro nás. Ve třetí čtvrtině soupeř opět odskakuje o 10 bodů, co bude dál? Najdeme hlavně morální síly na obrat?

Vypadá to, že by to šlo… nástup do posledního dějství se daří a bodově stahujeme! 5 minut do konce už je máme a nervózně čekáme, zda vydržíme … V té chvíli ale "odhazuje všechny zábrany" Áďa Kárová a doslova "bodově exploduje"... zapisuje koš za košem… nejprve proměněné 2 trestné hody a pak 4 koše ze hry! 10 bodů v řadě a je po dramatu :-) Zase výhra pro domácí!

V posledním utkání nás čekali nebezpeční "hadi", kteří se "připlazili" až z Ostravy a výkonnostně mírně mezi ostatními vyčnívali. Rozhodli jsme se výsledkově tento zápas "obětovat", aby si turnaj herně užili také naši kluci z "lavičky", kteří se vzhledem k předchozím dvěma vyrovnaným zápasům, které jsme prostě chtěli "urvat", na plac moc nedostali. Přece jenom jsme (chceme být?) tým, kde má každý své "rovnocenné" místo a přejeme si navzájem :-)

A tady v návaznosti ještě zásadní zmínka, že přestože bylo výše zmíněno pár jmen, které se "blýskly" v důležitých koncovkách zápasů, tak bez nasazení a bojovnosti všech hráčů v týmu bychom na ty výhry nedosáhli. Zní to trošku jako fráze, ale je to tak, v této věkové kategorii už např. jeden "odfláknutý" výkon "dozadu" soupeř většinou dokáže využít a volného hráče finální přihrávkou "najde".

Samozřejmě, že trenérské "oko" výkonnostní rozdíly mezi hráči vidí, ale také respektuje jejich individuální aktuální herní "úroveň". Pokud ale každý "odevzdá" na hřišti své maximum, pak je vše v naprostém pořádku. A to si myslím, že tomu na tomto turnaji tak bylo … díky kluci!

Co se týče turnaje, tak vítězství zaslouženě získali Snakes z Ostravy, krásné druhé místo obsadil po krásných vybojovaných bitvách domácí tým BK Mohelnice a v posledním zápase turnaje, který rozhodoval o třetím místě, předčil olomoucký "A/B výběr" herně sympatické družstvo BK Vysočina Jihlava (detaily níže v tabulce).

Všichni zúčastnění hráči si odnesli diplom, medaili jak "na krk či na poličku" tak i čokoládovou, turnajové tričko a nějaké ty sladkosti či jiné drobnosti. Nedá mi nezmínit poznámku jednoho z "ostravských" rodičů, který stál chvíli vedle mě při vyhlašování výsledků turnaje … cituji přesně: …"ty wole, to jsou lepší ceny jak na republice!"

A tuto větu uvádím zejména kvůli sponzorům turnaje, k jejichž "uším" by měla "doletět" zejména:

Čokoládovna Troubelice, Excalibur Army a Úsovsko a.s.

…a já ještě přidám jedno poděkování, a to trenéru Martinu Moťkovi, který celý turnaj, včetně sponzoringu, organizačně zaštítil :-)

Díky!

Málem bych zapomněl na jednu zajímavou informaci. Kromě týmových cen, byly uděleny také ceny individuální. Byla vyhlášena All Star "pětka" turnaje a také MVP (nejužitečnější hráč) turnaje.

Zmiňme jen to, že z domácího týmu se do nejlepší "pětky" turnaje dostala hned 2 jména!

Zákulisní info: dali jsme našemu týmu při poradě v šatně možnost vybrat si hráče sami, ale "jednohlasně" tuto někdy "nevděčnou" úlohu "hodili" zpátky na nás trenéry :-)… načež jsme navrhli, že vybereme jednoho chlapce a jednu z dívek, i jako poděkování, že nám nejen na turnaji, ale i během sezóny, byly ochotny pomoci.

A koho jsme tedy vybrali?

Dáma má "přednost" … byla to těžká volba, opravdu … nakonec jsme zohlednili i fakt, že s námi hrála vícekrát i během sezóny … Elen Králová! … ale základ byl výkon na turnaji … body, koše, přímočarost, dravost, nic nevypustí … a taky neustále "pozitivní" … však ji znáte :-).

A z kluků? … the winner is … Kuba Moťka! I tady to nebylo jednoduché … v tomto případě rozhodla komplexnost a stabilita výkonu … nasazení, precizní celoplošná obrana, schopnost vyvést míč, číst hru a v pravý moment přihrát, získané míče, týmovost … prostě aspekty, které vidíme u Kuby v každém zápase. K tomu chci ještě dodat, že jsme si trochu "zvykli" očekávat to od něj automaticky, protože je to jeden ze "základních kamenů" naší hry a tím pádem bereme jeho pravidelný "maximální" výkon jako standard.

Nedávno jsem si uvědomil, že většinou se snažím uvést do článku o utkání někoho, komu se povedlo něco navíc, nebo podal lepší výkon než obvykle. A vzhledem k výše uvedenému … pravidelný vysokostandartní výkon … se snad na Kubu v článku ještě "nedostalo".

Takže i tady byla cena částečně inspirována i celosezónním "aspektem".

Dost už slov, další sezóna u konce … před námi pomalu prázdniny … tak ať se Vám během nich často zdá o našich dalších vítězstvích … protože jak říkal už Cézar: "Přání otcem myšlenky." … a dnes se zase říká, že prý "myšlenka tvoří realitu" :-).

Trenéři: Martin Moťka, Zdeněk Slepička